Κοιλάδα των Τεμπών

Ο τόπος που σμίγει η ιστορία με τη μυθολογία, η παράδοση με τον πολιτισμό, ο θρύλος με την πραγματικότητα. Σύμφωνα λοιπόν με έναν μύθο η κοιλάδα άνοιξε από την τρίαινα του Ποσειδώνα. Άλλος μύθος εξιστορεί τον έρωτα  του  θεού  Απόλλωνα  με τη Δάφνη, κόρη του Πηνειού. Είναι ο τόπος που ο Απόλλωνας επέλεξε για  να καθαρθεί από τον φόνο του Πύθωνα, όταν κατέλαβε το Μαντείο στους Δελφούς. Εδώ που ερωτεύθηκε την Δάφνη, την Νύμφη που έγινε το ιερό φυτό του. Οι  παλιοί προσκυνητές κατευθύνονταν προς τους Δελφούς κουβαλώντας δάφνες από την κοιλάδα των Τεμπών  στο Μαντείο προς τιμή του θεού Απόλλωνα.

Από τα Τέμπη τα «Ιερά Στενά» κοβόντουσαν οι Ιερές Δάφνες για την στέψη των αθλητών που συμμετείχαν  στην έναρξη και τέλεση των Πυθίων.

Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών σχηματίζεται ανάμεσα στο βουνό  Όλυμπο και στο βουνό Κίσσαβος (Όσσα), στο κέντρο της Ελλάδας.  Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο. Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.

Σήμερα, από την περιοχή διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή και η εθνική οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης.Το 2017 εγκαινιάστηκαν 2 σήραγγες που παρακάμπτουν την κοιλάδα, με τη μία να είναι η μακρύτερη οδική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Το όνομα των Τεμπών διατηρείται από την αρχαιότητα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Τέμπη λέγονταν και Μπαμπά. Σημείο αναφοράς στα Τέμπη η σιδερένια  κρεμαστή πεζογέφυρα που περνά πάνω από τον Πηνειό ποταμό και απαιτείται να διασχίσει κανείς για να επισκεφθεί τη μονή Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένο μέσα στον βράχο του Ολύμπου.και για να θαυμάσει το παρθενικό τοπίο! Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η μικρή σπηλιά όπου είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της αναβλύζει το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει ένας άνθρωπος.

Στην κατάφυτη κοιλάδα των Τεμπών υπάρχουν άφθονες φυσικές πηγές που καταλήγουν στον Πηνειό. Κοντά στην έξοδο των Τεμπών βρίσκονται  πηγές γνωστή από την αρχαιότητα ως «Πηγή της Δάφνης» και η « πηγή της Αφροδίτης».

Τα Τέμπη αποτελούν καταφύγιο για σπάνια πουλιά-παρυδάτια και αρπακτικά (225 είδη, ανάμεσά τους κορμοράνοι, ερωδιοί και φλαμίνγκο) , ενώ υδροχαρή δέντρα (πλατάνια, λεύκες, ιτιές κ.ά.), που φυτρώνουν μέσα από τα νερά του ποταμού, δάση από πλατάνια και σπάνια λουλούδια στους βράχους, συνθέτουν το τοπίο.