Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, το ιερό βουνό, ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας, η κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαιότητας , Εθνικός Δρυμός από το 1938, αλλά και παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού.

Δεσπόζει επιβλητικός και μεγαλόπρεπος στην Κεντρική Ελλάδα με μια σειρά από ψηλές κορυφές ρέματα και ράχες, φαράγγια και οροπέδια, αλπικά λιβάδια, πυκνά δάση, βαθιές σπηλιές και επιβλητικά βράχια. Μοναδικό οικοσύστημα σπάνιας βιοποικιλότητας που φιλοξενεί πάνω από 1.500 είδη φυτών, δεκάδες είδη άγριων ζώων, καθώς και σπάνια πουλιά.

Νεφελοσκέπαστες κορφές του ο Μύτικας (2.917 μ.) και το Στεφάνι ή θρόνος του Δία (2.909 μ.). Εδώ, μέσα σε αξεδιάλυτα νέφη, κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των Θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία (Ζευς). Από κει εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι το Θεϊκό Θυμό του.

Το βουνό των Θεών με το εντυπωσιακό του ύψος, τη μυθική του γοητεία και την εύκολη προσβασιμότητα, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Δρόμοι και μονοπάτια διασχίζουν τον ορεινό όγκο με κυριότερο  το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που κινείται δυτικά από Λιτόχωρο προς τις κορυφές, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα.

Η γοητεία του Ολύμπου είναι τόσο επιβλητική που σας οδηγεί να ανακαλύψετε μέσα σας την ψυχή ενός θρυλικού κατακτητή!

Τα  οργανωμένα καταφύγια φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός»

Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. «Γιόσος Αποστολίδης»

Καταφύγιο  «Χρήστος Κάκκαλος»

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

Καταφύγιο  «Βρυσοπούλες» ή «Κ.Ε.Ο.Α.Χ.»

Καταφύγιο στην περιοχή «Κορομηλιές» Λεπτοκαρυάς

Καταφύγιο στην περιοχή «Κρεβάτια» Βροντούς

Καταφύγιο «Σταυρός» ή «Δημήτριος Μπουντόλας»

Καταφύγιο στην περιοχή «Κορομηλιά» Δίου

Έκτακτης ανάγκης:

Καταφύγιο «Άνω Πηγάδι»

Καταφύγιο «Κώστας Μιγκοτσίδης»

Καταφύγιο «Άγιος Αντώνιος»

Καταφύγιο «Η Καλύβα του Χρηστάκη»

Καταφύγιο «Λιβαδάκι»

Καταφύγιο ανάγκης «Σαλατούρα»

Μυθολογία

Οι δώδεκα θεοί κατοικούν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος- όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των Θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία (Ζευς). Το δωδεκάθεο συμπληρώνουν η Ήρα, η Εστία, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας , η Αθηνά, ο Απόλλων, η Άρτεμις, ο Ερμής, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ήφαιστος.

Στις ανατολικές παρυφές του Ολύμπου, στην Πιερία, η μυθολογική παράδοση τοποθέτησε τις εννέα Μούσες, προστάτιδες των Καλών Τεχνών, θυγατέρες του Δία και της Τιτάνιδας Μνημοσύνης: η Κλειώ, η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Πολύμνια, η Ουρανία και η Καλλιόπη.