Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, το ιερό βουνό, ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας, η κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαιότητας , Εθνικός Δρυμός από το 1938, αλλά και παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού.

Δεσπόζει επιβλητικός και μεγαλόπρεπος στην Κεντρική Ελλάδα με μια σειρά από ψηλές κορυφές ρέματα και ράχες, φαράγγια και οροπέδια, αλπικά λιβάδια, πυκνά δάση, βαθιές σπηλιές και επιβλητικά βράχια. Μοναδικό οικοσύστημα σπάνιας βιοποικιλότητας που φιλοξενεί πάνω από 1.500 είδη φυτών, δεκάδες είδη άγριων ζώων, καθώς και σπάνια πουλιά.

Νεφελοσκέπαστες κορφές του ο Μύτικας (2.917 μ.) και το Στεφάνι ή θρόνος του Δία (2.909 μ.). Εδώ, μέσα σε αξεδιάλυτα νέφη, κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των Θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία (Ζευς). Από κει εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι το Θεϊκό Θυμό του.

Το βουνό των Θεών με το εντυπωσιακό του ύψος, τη μυθική του γοητεία και την εύκολη προσβασιμότητα, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Δρόμοι και μονοπάτια διασχίζουν τον ορεινό όγκο με κυριότερο  το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που κινείται δυτικά από Λιτόχωρο προς τις κορυφές, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα.

Η γοητεία του Ολύμπου είναι τόσο επιβλητική που σας οδηγεί να ανακαλύψετε μέσα σας την ψυχή ενός θρυλικού κατακτητή!

Τα  οργανωμένα καταφύγια φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός»

Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. «Γιόσος Αποστολίδης»

Καταφύγιο  «Χρήστος Κάκκαλος»

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

Καταφύγιο  «Βρυσοπούλες» ή «Κ.Ε.Ο.Α.Χ.»

Καταφύγιο στην περιοχή «Κορομηλιές» Λεπτοκαρυάς

Καταφύγιο στην περιοχή «Κρεβάτια» Βροντούς

Καταφύγιο «Σταυρός» ή «Δημήτριος Μπουντόλας»

Καταφύγιο στην περιοχή «Κορομηλιά» Δίου

Έκτακτης ανάγκης:

Καταφύγιο «Άνω Πηγάδι»

Καταφύγιο «Κώστας Μιγκοτσίδης»

Καταφύγιο «Άγιος Αντώνιος»

Καταφύγιο «Η Καλύβα του Χρηστάκη»

Καταφύγιο «Λιβαδάκι»

Καταφύγιο ανάγκης «Σαλατούρα»

Μυθολογία

Οι δώδεκα θεοί κατοικούν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος- όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των Θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία (Ζευς). Το δωδεκάθεο συμπληρώνουν η Ήρα, η Εστία, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας , η Αθηνά, ο Απόλλων, η Άρτεμις, ο Ερμής, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ήφαιστος.

Στις ανατολικές παρυφές του Ολύμπου, στην Πιερία, η μυθολογική παράδοση τοποθέτησε τις εννέα Μούσες, προστάτιδες των Καλών Τεχνών, θυγατέρες του Δία και της Τιτάνιδας Μνημοσύνης: η Κλειώ, η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Πολύμνια, η Ουρανία και η Καλλιόπη.

[View Map]

Εκδρομές σε αυτή την τοποθεσία

Olympus Hill Climb

Olympus Hill Climb

Η «Cycling Hellas» ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ  και ο Δήμος Δίον Ολύμπου συνδιοργανώνουν τον ποδηλατικό αγώνα ανάβασης μαζικής εκκίνησης με την επωνυμία «Olympus Hill Climb» στους πρόποδες του Ολύμπου. Ξεκινά  υψομετρικά από το επίπεδο θαλάσσης και  τερματίζει στα 1100 μ υψόμετρο πάνω στο Μυθικό  βουνό τον Όλυμπο. 

2η μέρα: Ποδηλατικός γύρος 86km στον Ανατολικό Όλυμπο

2η μέρα: Ποδηλατικός γύρος 86km στον Ανατολικό Όλυμπο

Ποδηλατικός γύρος 86km στους πρόποδες του Ανατολικού Ολύμπου, κολύμπι

Ποδηλασία | Κολύμπι

Ποδηλατικός γύρος  Ανατολικού Όλυμπου 86km

Ποδηλατικός γύρος Ανατολικού Όλυμπου 86km

Με ορμητήριο τα παράλια Πιερίας νωρίς το πρωί ξεκινάμε την ποδηλατική ημερήσια εκδρομή των 86 χιλιομέτρων για να γνωρίσουμε τους πρόποδες του Ολύμπου και τα ορεινά χωριά του.

Ποδηλασία | Κολύμπι

Ποδηλατικός γύρος Ολύμπου 159km

Ποδηλατικός γύρος Ολύμπου 159km

Ποδηλατικός γύρος όλου του Ολύμπου,159 χιλιόμετρα

Ποδηλασία | Κολύμπι | 

Μονοήμερη ορειβατική εκδρομή Πριόνια - Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός

Μονοήμερη ορειβατική εκδρομή Πριόνια - Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός

Από τη θέση Πριόνια στα 1000m υψόμετρο ξεκινά η κλασική ανάβασή μας προς το πιο φιλόξενο και πολυσύχναστο καταφύγιο της Ελλάδας, το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2100m υψόμετρο. Ένα θαυμάσιο φυσικό «μπαλκόνι».

| Πεζοπορία |

1η μέρα: Πριόνια- Καταφύγιο Αγαπητός - Οροπέδιο Μουσών

1η μέρα: Πριόνια- Καταφύγιο Αγαπητός - Οροπέδιο Μουσών

Από τη θέση Πριόνια στα 1000 μέτρα υψόμετρο ξεκινά η ορειβατική μας εκδρομή. Διανυκτερεύουμε στα καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» ή «Χρήστος Κάκκαλος».

2η μέρα: Οροπέδιο Μουσών (Μύτικας) - Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός- Πριόνια

2η μέρα: Οροπέδιο Μουσών (Μύτικας) - Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός- Πριόνια

Από το καταφύγιο στο Οροπέδιο των Μουσών μετά από καλό πρωινό ξεκινάμε την ανάβασή μας με στόχο την Κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα. Ελάτε μαζί μας, σας εγγυόμαστε υπέροχη θέα και αξέχαστη εμπειρία!

7η μέρα: Ποδηλατική εκδρομή 15km από τον Πλαταμώνα στον Παντελεήμονα

Η πανέμορφη ποδηλατική εκδρομή των 15 χιλιομέτρων ξεκινά με έδρα το λιμάνι του Πλαταμώνα. Ανηφορίζουμε με προορισμό μας τον Παλαιό Παντελεήμονα ένα πολύ γραφικό ορεινό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 700μ.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες για να ενισχύσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Δέχομαι" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα cyclinghellas.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.