Το κράνος και φύγαμε
Ποδηλατικά Θέματα

Το κράνος και φύγαμε

Το ειδικό προστατευτικό ποδηλατικό κράνος δεν είναι προαιρετικός, αλλά απαραίτητος εξοπλισμός, ειδικά για τους λιλιπούτειους χρήστες του ποδηλάτου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τραυματίζονται στο κεφάλι πιο εύκολα, εξαιτίας οδηγικής τους απειρίας, αλλά και της άγνοιας των κινδύνων που διατρέχουν. Ένας ποδηλάτης με κράνος έχει 88% λιγότερες πιθανότητες να υποστεί κρανιοεγκεφαλικό τραυματισμό μετά από πρόσκρουση.

Το ποδηλατικό κράνος είναι επενδυμένο εσωτερικά με πολυστερίνη και είναι σχεδιασμένο να προστατεύει το κεφάλι σε περίπτωση πρόσκρουσης και ενεργεί ως μέσο απορρόφησης κραδασμών. Όταν η επένδυση έχει συμπιεστεί πλήρως, τότε δεν παρέχει καμία ασφάλεια, ενώ όταν έχει θρυμματιστεί το κράνος είναι άχρηστο και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί. Πολύ συχνά το κράνος καταστρέφεται χωρίς τη συμπίεση της επένδυσης και αυτό είναι ένδειξη ότι το συγκεκριμένο δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει.

Το κράνος πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο κεφάλι για να παρέχει ασφάλεια. Δε θα πρέπει να μετακινείται αριστερά , δεξιά, εμπρός ή πίσω από το κεφάλι. Θα πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εφαρμόζει σταθερά στο κεφάλι  μέχρι το μέτωπο και να υπάρχει ένα κενό μέχρι τα φρύδια των ματιών περίπου τριών εκατοστών, ενώ  δε θα πρέπει να σφίγγει στο λαιμό όταν είναι κουμπωμένο.

Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνετε στο παιδί τη χρήση του κράνους, άλλωστε με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να αναπτύξει μια ασφαλή συνήθεια. Εξηγήστε του ότι το ποδήλατο είναι όχημα και όχι παιχνίδι, ότι το κράνος θα τον προστατέψει στην περίπτωση ατυχήματος και ότι οι επαγγελματίες ποδηλάτες φορούν πάντα κράνος. Επιβραβεύστε το επίσης όταν το φορά και να μην παραλείπετε να φοράτε κι εσείς κράνος αν κάνετε ποδηλατάδα μαζί του, ώστε να το παραδειγματίσετε!

Επιμέλεια

Δαλαβίκας bikes